onsdag 4 februari 2009

Bror o syster



När nu Margret fick vara med igår så tänkte jag att brorsan (kan man könsbestämma rosor?;))
den underbare Nevadan får ta plats idag.
Mitt "rosande" är inte så gammalt, några år bara. Har väl alltid älskat rosor men inte känt något behov av deras närhet förut (förutom Pimpinellen, Finlands vita ros). Någon sa att det handlar om ålder: med ökad ålder ökar antalet rosor i trädgården. Hm, jaha, i mitt fall, absolut. Men i alla fall, Nevadan var min allra först inköpta ros. Jag minns att jag stod med telefonen i ena handen för att få instruktioner av min Rosspecialist, hur djupt jag skulle gräva, hur bred gropen skulle vara osv. Då visste jag inte riktigt det jag vet nu: Hos mig växer allt väldigt långsamt.



Nevadan har bott hos mig några år nu och börjar ta sig. Jag har en direkt otjänlig jord som måste behandlas på allehanda sätt för att bereda plats för rötter. Dessutom är det fruktansvärt torrt (sydvästsluttning). Men så småningom brukar det mesta ta sig. Och Nevadan är bara helt underbar i allt: doft, färg, form, härdighet och blomvillighet. Första året, då den var pytteliten, räknade jag till över femtio rosor. När den sedan remonterar framåt augusti så kan rosorna ha en svag rosa ton. Mm, sagolikt.



Och nu, i snön så avtecknar sig grenarna i en fin röd ton.
Må gott!

4 kommentarer:

  1. Åh, vilken underbar trädgård du har. Nevadarosen är ju jättefin också.
    Jag är så spänd på mina rosor som jag köpte förra sommaren. New Dawn, Constance Spry, Aïcha, Louise Bugnet, Stanwell Perpetual och Therese Bugnet. Den enda som blommade lite var New Dawn, men i sommar hoppas jag de andra vill vara med!
    Har också beställt en Clair Renaissance som jag får någon gång i vår. Måste bara komma på var jag ska ha den.....Så rosinstresset ökar med åldern.......hmm, ja det kanske inte är fel :-)

    SvaraRadera
  2. Tack, Anette! Och du vet Constance är ju min favorit. Du kommer att ÄLSKA den. Aicha och Therese har jag inte. Therese har jag en gång tänkt mig. Som jag förstått blir den stor o präktig o skulle passa uppe vid min ruin. Men i år blir det en Vasa Gaming. Tålig, stor och underbar och sen får vi se...

    SvaraRadera
  3. Gud vad jag längtar till sommaren! Och rosorna. Borde gentligen plugga men smet in på din blogg för att njuta. Varför finns det inte doftfunktion på datorn - skulle behöva doppa näsan i en fuktig, sval ros! Mina rosor gräver jag bara ner, Lillebeth - vi har en deal- lev eller låt bli och de flesta väljer att leva, men de är inte så vackar som dina rosor... Vet du att om mindre än två månader är bofinken och tranan här...!

    SvaraRadera
  4. Hej
    Vilken fin ros.
    jag ska plantera fler på landet men det finns ju så många att välja på... så jag uppskattar dina fina rosor!
    Ha det gott
    Monika

    SvaraRadera