måndag 8 juni 2009

En kylig morgon

Det är inte ljuset jag längtar efter under vintern, det är värmen. Och värmen längtar jag efter när det blir vår och nu när det är försommar. Trösten i kylan är väl, som någon sa, att all blomning varar längre. Och än står tovsippan Anemone sylvestris, i sitt vackraste flor.





Fin tillsammans med porslinsveronikan, Veronica gentianiodes, som både finns ljust blå och vit.





Och än ser det inte ut som det vore någon värme på gång. Lite regn har min trädgård i alla fall fått. Den värsta torrkatastrofen är överstånden. Och jag undrar om det kan vara torkan som gör att jag har en så stor variationsrikedom (;-)) av angrepp på rosorna. Jag har helt enkelt allt. Torkan i kombination med plötslig stark värme och sedan kyla är kanske bara för mycket för dem. Så om någon undrat var alla kryp gömmer sig så är det hos mig. Dessutom har rosorna inte alls mått lika bra i vinter som förra vintern. Undrar varför. Det har väl varit en hyfsad kallperiod. Inte för mycket och inte för lite. Nej, det är inte lätt att förstå orsak och verkan i trädgården. Jag går min dagliga antikryprunda och hittar alltid något nytt. Undrar vad det blir idag? Försöker att inte stirra mig blind på elände. Försöker se det sköna i allt. Försöker se det stora i det lilla och alla andra filosofiska floskler jag kan hålla mig i medan jag kniper en äcklig liten larv till.

Ha det gott!

PS Igår åt vi nyskördad ruccola ur frön köpta på Campo dei Fiori i Rom. Fantastisk smak!

12 kommentarer:

  1. Ja, det verkar aldrig bli riktigt lagom för min del heller. Alltid är det ngt som man längtar efter - just nu - att frostnätterna skall ta slut!!
    Vacker Tovsippa och Porslinsveronikan har jag med i den rabatt som jag strävar till att få i ljusa färger :) men, den böjde sig rejält av frosten idag igen :( Får de hur många ggr den klarar att resa sig?
    Ha det gott och nu hoppas vi på lite varmare vindar! /Bea

    SvaraRadera
  2. Minnen och framtidsdrömmar är en stor del av trädgårdslivet. I dem finns inga kryp och ingen frost! Bra att ta till när larver, torka och annat elände tynger ens tillvaro. (Och ens trädgård är ju egentligen alltid underbar, trots allt)

    SvaraRadera
  3. ja det gäller att inte låta sig bli för påverkad av eländet... Men något är det alltid och är det inget så kommer det!
    Och se det fantastiska som är.
    Jag har försökt jobba men det har inte gått regn,kyla och blåst har gjort att våra jobb fått ställas in. Nu måste jag nagga på min lilla semester 1v i sommar.då vill jag bara till värme sol å bad där inte mobilen funkar Då längtar jag till grekland!
    kram
    Monika

    SvaraRadera
  4. Så vacker den är tovsippan. Den har jag sått i vår(eller om det var i höstas). Några små ynkliga tittar upp, hoppas att den vill ta sig. Mina rosor ser inte heller så fina ut i bladen. Fick en sändning ifrån Cedergrens förra veckan med 5 sorter till. Dock har jag inte grävt rabatten än...

    SvaraRadera
  5. Ja, fy vad det är kallt! Men om mindre än en månad så är jag i värmen (förhoppningsvis!) i Kroatien. Men visst är det lite trist när sommaren här är så kall och inte verkar det vara någon värme i sikte heller.
    Kryp har jag lite på rosorna också. Några larver, så de brukar klämmas sönder. Är de inte för stora så går det ju bra.
    Mördagsniglar har jag sett massor i dag. På det "vanliga" stället i skogen, där folk slänger sitt trädgårdsavfall. Jag slutade räkna till slut, men det var nog ett trettiotal som jag förpassade till snigelhimlen!
    Nej, nu är det kaffedags känner jag. Ha det så gott i stugvärmen! /Anette

    SvaraRadera
  6. Man får göra som du skrivet - titta på det som är vackert- Annars blir man galen! /Ruben

    SvaraRadera
  7. Vilket elände jag längtar ochså efter värmen.
    Idag har vi 13 grader och blåst. Mina tovsippor har inte börjat blomma ännu det har ju inte varit någon värme så knppar syns inte heller. Porslins veronican nyper hårt ihop den ochså.
    Men förhoppningsvis kommer värmen när min semesteer börjar vecka 27. Jag har frusit nog nu.

    Ha det gott

    Gunilla

    SvaraRadera
  8. Så sant som det är sagt....man ska njuta av det som är vackert just nu och inte banna sig själv för att man inte hinner det man tänkt :) Det kan man ju faktiskt ta en annnan dag. Önskar att det inte "poppade" upp så mycket nya projekt i huvudet hela tiden....och mer att vilja hinna med :) Må så gott
    Tjingeling
    Monica

    SvaraRadera
  9. Porslinsveronikan är verkligen en raring, så skir och ljusblå!
    Växthusmadam

    SvaraRadera
  10. Vacker kombination med veronikan och tovsippan. Det känns som det är ett bra blomår i år. Mycket har stått länge, hos mig både tulpaner och aklejor.
    Eva

    SvaraRadera
  11. Mina tovsippor är övervuxna av en ros, måste flytta dem, kommer från pappas trädgård, månar därför om dem. Har en ynka porslinsveronika i samma rabatt som tovsipporna, är ännu inte i blom. Ha det bra!

    SvaraRadera
  12. Tovsippan är underbar, så skir och vacker! Ha det så bra. Ingrid

    SvaraRadera