måndag 14 september 2009

Sköna blad



Hela säsongen har bronsrodgersians blad vackra färgskiftningar, i alla fall hos mig. Nu framåt höstkanten lite extra acccentuerat. Den har fått sitt namn efter sjöofficeren John Rodgers. Han förde befäl över en amerikansk expedition till den japanska ön Hokkaido 1858. Det var där han fann den växt som fick namnet Rodgersia podophylla.



Vippvallmon, Macleaya cordata, har fantastiska blad som står sig vackert hela sommaren ända fram till frost. Blommorna som ses till vänster i bild är oansenliga får man väl säga, inte speciellt vackra, men skämmer heller inte. Ibland kan de gnistra lite guldaktigt i solen. Växten sprider sig lätt, om den står där den trivs. Just det kan vara lite kinkigt. Hos mig finns bara en plats, och där får den gärna härja fritt. Där är det varmt, skyddat och rätt torrt. Kanske är den lite zonkänslig?

Ha en skön dag!

16 kommentarer:

  1. Rodgersia är verkligen en favorit, och hos dig ser den ut som att den fått en ovanligt lyckad placering bredvid... är det en majbräken kanske? ;-) Vippvallmo har vi tagit livet av i år - styv lerjord var ingenting för den! Bra med tipset om att den klarar torka - nästa gång vi försöker sätter vi den i det varma torrhörnet vid vedboden!

    SvaraRadera
  2. Bronsrodgersian är verkligen en vacker bladväxt!
    Men vippvallmon - jag får rysninar av obehag efter att det har tog mig 5 år att bli av med alla rotskott. MEN! Även den är vacker och jag skulle kunna tänka mig att odla den i kruka. Jag tycker att just vipporna med sin kopparglans är så vackra - fast bladen är fina, de med!
    Upp till zon 3 klarar den (kanske till zon 4 i väldränerat läge)/Anja

    SvaraRadera
  3. Kul med lite historia för din Rodgersia! Här måste jag stanna och läsa lite!

    SvaraRadera
  4. Dom är superfina, bronsrodgersians blad. Min är inte så fin färg på, men den är ju rätt nyplanterad. Kanske behöver den lite tid på sig. Eller också kanske det beror på vilken jord den växer i! /Anette

    SvaraRadera
  5. Cara Lillebeth,
    Ater igen imponerad... av Din namnkunnighet. Jag vet i alla fall att blad ar vackra. I min tradgard har det varit sa varmt i sommar att blomningen kommit av sig. Kan plantor kanna stress? Hur som helst. Jag har fatt ta pa mig "bladglasogonen" och lart mig uppskatta "different shades of green". Har Du forresten ngn vintergron vaxt? De ar viktiga for oss har, om vi skall trivas i tradgarden aret runt. Bacione, Ingrid i Umbrien

    SvaraRadera
  6. Your title is perfect ... such beautiful leaves... I love the plume poppy, when there is a cluster of them growing, their blooms are fluff and magical... your Rodgersia podophylla is very striking. I will have to check this one out. Love the crown!!! Who does it belong to??

    SvaraRadera
  7. Bronsrodgersian är fantastiskt vacker.. sån vill jag ha!!! själv har jag kanstanjerodgersia som är fantastisk vacker den också.. stora jätteblad som på minner om kastanjeblad.. och fantastiska stänglar till blommor. Rosen du såg i bakgrunden ser du bättre här: http://moasgarden.blogspot.com/2009/08/roses-gloire-de-dijon.html, även kastanjerodgersian har jag på bild i kartoteket.. om du är nyfiken.. Ha det gott /Moa

    SvaraRadera
  8. Hej! Jag har precis upptäckt din blogg av en slump,vill bara gratulera till en vacker och intressant blogg! /Lena

    SvaraRadera
  9. Rodgersian känner jag till och tycker den är vacker, men bronsvarianten har jag inte sett förr. Nu börjar jag genast fundera på var den skulle kunna passa hos mig.
    Vippvallmo fick jag en planta av en kompis och den åkte bara ner i rabatten utan minsta planering, men den tycks trivas bra i sällskap med julrosor och aster vid en stor sten. Men sprider den sig mycket kanske jag ska flytta den ändå...

    SvaraRadera
  10. Rodgersian var verkligen jättefin!
    Växthusmadam

    SvaraRadera
  11. Mycket sköna blad och alltid extra trevligt att få höra om växternas historia. Ha det bra!

    SvaraRadera
  12. Ha, du har det perfekta inlägget för mitt Tema idag - STEN, om du hinner och vill får du gärna komma och länka det på min trädgårdsblogg.
    Vippvallmon fick jag för ett år sedan och vet inte riktigt om den är känslig eller ej, MB

    SvaraRadera
  13. Vilken härlig färg på bronsrod...Det bästa med hösten är nog de vackra färgerna som bildas på blad, en dekoration i sig :)
    Ha det gott! /Bea

    SvaraRadera
  14. Bronsrodgersian har verkligen dekorativa blad och vilken bild du tagit. Det är verkligen urläckert!
    Tjingeling
    Monica

    SvaraRadera
  15. Vita flox måste jag ha mera av de är bara så underbara.
    Fint du visar för oss.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera