söndag 20 september 2009

Hjälp! Vad är detta!

Många av mina rosor är i nöd. Jag behöver hjälp för att fastställa orsaken. Det verkar vara minst två sjukdomar/angrepp. Det ena ser ut så här och har drabbat många av mina rosor, rosor av olika slag:


angreppen blev värre o värre under sensommaren och under en granskning upptäckte jag små, små ca 1 cm långa tunnagulaktiga larver som satt på ovansidan (!) av bladen. Till slut såg bladen ut som tunna flor, men föll inte av. De flesta av rosorna växte ju förstås inget mer. Vad är det? Vad ska jag göra?

Den andra skadan finns bara på någon enstaka ros. speciellt på Duc de Guiche som jag fick som rotskott i våras. Den har vuxit enormt fint men på de understa "bladvarven" ser det ut så här:



Det sprider sig långsamt uppåt och börjar som små ljusbrunaktiga fläckar. Här har jag inte upptäckt några djur alls. Vad är de? Vad ska jag göra?

I övrigt kan sägas att jag har haft rätt mycket angrepp av de där små äckliga stritarna.

Slutar med en frisk ros fotad igår:



Hoppas på råd från kloka bloggare! Ha det gott!

8 kommentarer:

  1. Hej! Det är säkert, precis som du säger, insektsangrepp av något slag. Om det inte gäller väldigt många/stora buskar, så skulle jag ha försökt plocka bort angripna blad och slängt i soporna. Sedan under vintervilan på med lite ny jord ovanpå den gamla. Rosorna är säkert friska igen nästa sommar, men fy vad trist sådant här är!
    Katarina

    SvaraRadera
  2. Låter som Rosenskottstekeln, som är gulvit. Jag håller med Katarina - plocka bort alla angripna blad, men släng dem absolut inte i komposten! Till våren täcker du jorden med 5 cm ny jord runt rosen.
    Läs gärna mer här:
    http://chaos.bibul.slu.se/sll/slu/faktablad_tradgard/FVT036/FVT036.HTM
    Lycka till!
    Randi

    SvaraRadera
  3. Dessa små "illbattingar" försökte demolera även mina rosor, men jag höll koll från början - även om angreppen verkade värre än vanligt. När jag tittade på baksidan av rosbladen såg jag små gröna maskar vilka jag klämde ihjäl. Andra blad hade rullat sig och dem tog jag bort helt. Det var ett fasligt jobb som räckte länge (tom fortfarande kommer det enstaka sådana), men det lönade sig. Rosbladen har sett hyfsat fina ut i sommar./Anja

    SvaraRadera
  4. Stackars dig Lillebeth. Jag känner igen bladmönstret men det drabbade bara vår blomkålsodling, vilket i sin tur genererade en del coola foton.

    Marit

    SvaraRadera
  5. Kolla detta, visst ser mönstret lika ut?

    http://thorinstradgard.blogspot.com/2009/09/rolf-was-not-here.html

    SvaraRadera
  6. Good Luck Lillebeth... nice to have ended this post with a fresh lovely rose. We all have both going on... their are many odds against us in the gardens. We do win out in the end... Lovely photo!

    SvaraRadera
  7. Usch vad trist! Låter som kloka råd här ovan. Själv kan jag bara skicka en varm tanke om ett lycka till så här över Östersjön.

    SvaraRadera
  8. Jag har också larver som äter på mina rosors blad. Jag klämmer så mycket jag kommer åt. Hoppas d får bukt på angreppen, det är verkligen trist när det blir sådär.

    /Nina

    SvaraRadera