måndag 11 maj 2009

Sacro Bosco - Den heliga skogen

Efter underbara dagar i Rom fortsatte vi upp mot Toscana. På vägen stannade vi på en mycket udda plats, Sacro Bosco:




I mitten av 1500-talet skapade, den förmodligen något galne eller i alla fall annorlunde, prinsen Vicino Orsini en symbolisk labyrint, så kallade han det, nedanför byn Bomarzo 10 mil nordost om Rom.



Här börjar labyrinten av 43 jättestatyer i sten.



Möte med Ercole och Caco.
Statyerna är mäktiga och högresta:





Gångarna slingrar sig vackert i tät lövskog.


Tartaruga



Cerere


Orco
I munnen kan och kunde man sitta och pokulera. Det finns bänkar och bord redo för festen.






Echidna

Parken glömdes efter prinsens död och inte förrän 1948 när Salvador Dali återupptäckte den (han måste ha blivit alldeles salig) restaurerades den och öppnades sedan för allmänheten.



På marken, här och var, växte vilda och vackra blommor. Känns igen? Att få se dem blomma i sin egen värld var härligt. Och den världen, Sacro Bosco, var något alldeles enastående. Tänk vilket jobb, vilken vansinnig idé och sedan genomföra den. Hur många mantimmar har gått åt? Det var väl knappast något som bekymrade en prins på 1500-talet. Och jobb gav det ju.

Efter denna annorlunda upplevelse fortsatte vi mot vårt mål: Panzano in Chianti i Toscana.



Om det och om Florens återkommer jag till.
Ha det så skönt!

8 kommentarer:

  1. Vilken drömresa du gjort och underbara platser du besökt. Förstår att du njutit av alla vackra naturupplevelser och smått galna monument :)
    Tack för att du delar med dig av reseminnen!
    Ha en bra dag! /Bea

    SvaraRadera
  2. Ja, lite galen måste han ha varit, precis som många andra trädgårdstokar - både levande och hädangångna. Vilken upplevelse, men knappast något att ta efter? Har haft stort nöje av boken 'Den älskvärda galenskapen' av Gösta Adelswärd. I den får man nöjet att bekanta sig med andra trädgårdsgalningar, man kan inte undgå att beundra deras energi och beslutsamhet. Har läst boken två gånger och nu har jag lånat den igen på Biblioteket. Den boken är helt underbar!!! /Ruben

    SvaraRadera
  3. VIlken fantastisk, surrealistisk trädgård. Fullkomligt galet, men fullkomligt underbart! Läckert med mossan som nästan har återtagit statyerna.

    SvaraRadera
  4. Vilken fantastisk trädgård! De stora statyerna överdragna med mossa ser ju ut att höra hemma där, fastän de är lite knepiga... Och min fantasi går genast igång - hur gjorde de, vad hade han för tankar bakom trädgården, hur såg det ut när det var nyanlagt?
    Spännande, trolskt och vackert!

    SvaraRadera
  5. Men ååååhhhhhh, man vet inte vad man ska säga! Så vackert.
    Jag som älskar Italien OCH sport har fullt upp nu med att kolla på Eurosport och Giro d'Italia. Det visar så många vackra vyer och han som kommenterar har italienska påbrå och berättar så mycket spännande och så är ju cykeltävlingen spännande också förstås *ler*. Kram Anette

    SvaraRadera
  6. Verkligen annorlunda! Mossan gör det hela lite mjukare. Denna plats ska säkert upplevas.

    SvaraRadera
  7. Jag skulle gärna vilja uppleva den på plats, nu när jag ser alla dina fina bilder så känns det verkligen mäktigt och vilken galen ide . Hur bar man sig åt för att tillverka alla statyerna, helt otroligt.

    Ha en bra vecka

    Gunilla

    SvaraRadera
  8. Det var ingen dålig labyrintpark! :-) Härligt att få vandra omkring där, antar jag...

    SvaraRadera