torsdag 1 oktober 2009

En sorgedag



Det mörknar och det kallnar. Allt har frusit inatt. Men egentligen borde väl dagen användas till en stor tacksamhet över allt som sommaren har gett. Faktiskt. Utan att bli patetiskt eller så. Det HAR varit en fin sommar. Lagom med regn och lagom med värme.

Men varför i hela friden väntar jag tills isen lagt sig på dammen (som inatt då) med att ta upp pumpen? Och varför gick jag inte ut i natten, innan frosten kom, och plockade av alla sommarblommor? Det verkar som om jag inte tror på kylan, inte på riktigt.

Så nu handlar det om att komma ikapp: ta upp pumpen, riva loss frostblommmorna och blada av fuchsiorna, de vackra. Här två av dem:





Har ingen aning om vad de heter. De har följt mig länge och den röda har hunnit bli ett maffigt litet träd. Men nu, som sagt, åker de in i källaren för vintern. Och jag vet att redan i januari börjar de små gröna bladen dyka upp. Dit är det ju faktiskt bara tre månader. Och då ska jag så penseer igen. Ha det gott! Trots allt!

12 kommentarer:

  1. Frost ÄR hemskt, men man får trösta sig med att frosten många gånger kommit mycket tidigare. Och det är fortfarande vackert ute! Snygga fuchsior förresten. Hos oss har vi lite olika åsikter om fuchsior ;-) men somliga av oss älskar dem, särskilt när de som du skriver börjar se ut som träd, lite knotiga och skrovliga i stammen. Har dock aldrig bladat av dem inför vinterförvaringen, men det var naturligtvis en bra idé för att slippa en del skräp - tack för det!

    SvaraRadera
  2. Oj, det slog till ordentligt hos dig. Här var bara lite frost. Hos mig finns det höstfärger, men de blad som blir gula först (asparna) har redan trillat bort. Sen är det ju mycket bok och ek och "sena" träd här, så det kan nog bero på det. Men det är konstigt det där med höstfärger för på vissa ställen blir bladen riktigt röda och granna, medan samma sorts träd på andra ställen "bara" bli gula........ett mysterium!
    Det mesta har väl klarat sig i min trädgård efter första frostnatten, men pumporna var bara en kletig sörja. Pumpor är nog ingen idé att jag har för det hinner aldrig bli färdigt! Tänkte jag skulle odla egna prydnadspumpor och halloweenpumpor, men det blir väl till att köpa.
    Nu är det dags för lite förmiddagsfika och sen får jag väl börja med kalasförberedelserna. Vi har ju 18-års kalas i morgon kväll. Ha en bra dag trots "sorgen". Kram Anette

    SvaraRadera
  3. Känner igen mig så väl, sparar allt till det bittra slutet.
    Men, vi fick en bonus månad kan man säga och jag ville hålla kvar det vackra så länge det gick.
    Nu är det dock definitivt med sommarblomstren i alla fall.
    Du skriver om att avblada Fuchsian? Är det ngt som bör göras för att den skall övervintra bättre eller..?
    Har några ex som jag hoppas överlever i min vinterförvaring.
    Nu får vi ta vara på de små guldkornen som naturen bjuder på ett tag framöver :)
    Må gott! /Bea

    SvaraRadera
  4. Samma sak här! Nog hörde jag talas om att det skulle bli nattfrost. Men inte kom jag på idén at plocka in något. Kan det ha med förträngning att göra? Hur som helst så blev det ingen frost. Ska jag chansa på ytterligare en frostfri natt, eller .... Får tänka på saken! /Ruben

    SvaraRadera
  5. Jo, men visst är det nog så för de flesta av oss att vill ha kvar lite sommarkänsla så långt in på hösten det bara går. På nåt vis känns det så kalt och definitivt slut med blomstringen när man tar in blommorna.Kan hålla med om att det är en liten sorg, lite dystert, men kommer vi bara förbi nyår så går tiden så snabbt tills det börjar hända saker igen i växtligheten. Jag tröstar mig också med det- bara tre månader.:-)Här har vi faktiskt inte haft frost ännu, men så bor vi ju vid kusten också.Mina narcisser och pärlhyacinter jag planterade för några veckor sedan tittar upp nu, och det är ju lite fel. Däremot inte höstlökarna som borde det.Ja allting blir lite omvänt med vårt klimat numera.Så vackra fuchsior du har! Den vita speciellt:-)Tack för din gulliga kommentar hos mig-roligt att du gillar bilderna(du tar ju själv jättefina bilder).Jag uppskattar dina söta små kommentarer så mkt, så tack du med!
    Ha en fin dag och en trevlig helg som kommer!
    /Kram Karin

    SvaraRadera
  6. Those fuschia are beautiful! We will probably get our first frost in about 3 weeks, but the real freezes don't start until November.

    SvaraRadera
  7. Sorgligt när sommaren definitivt är förbi. Här har det haglat idag, men jag håller alla tummar att frosten är långt borta. Har inte ens hunnit få in pelargonerna.
    Vackra fuchsior har du, den vita är finast tycker jag.
    Eva

    SvaraRadera
  8. Det var snabbt att det blev så kallt. Här har vi fortfarande 17 grader och kan njuta av det milda vädret. Men snart kommer regnet, som det alltid gör i England!! Ha det så bra. Kram Ingrid

    SvaraRadera
  9. Ja, nog blir man "överraskad" varenda år. Fastän man hör på väderleksrapporten att kylan är på väg. I morse bar jag in mina Afrikas liljor o växthuset för att de skulle få lite skydd mot kylan. De såg lite frostnupna ut...hoppas de klarar sig. Blad av Fuchian ska jag oxå göra i år..det låter som en bra idé :)
    Tjingeling
    Monica

    SvaraRadera
  10. Jag gillar din vita fuchsia. Kände på mig att det skulle bli kallt i natt, men allt var kvar ute. In i min trädgård nådde inte frosten men väl ute på gatan, en lätt frost. Känns verkligen som en övergångstid nu. Ha det gott!

    SvaraRadera
  11. Hejsan! Har precis hittat din fina sida, hit kommer jag gärna tillbaka. Jag känner igen mig precis i det du skriver. Blommor som jag inte nämts plocka in finns nu inte längre...Och varför ska man alltid spara att ta in koikarparna från dammen så att det är iskallt om händerna? Samma sak varje år. Tror liksom inte på att det kommer att bli höst detta år, och nästa och nästa:)

    SvaraRadera
  12. Förnekelsen har härskat in i det sista, man vill ju så gärna att allt ska hinna slå ut och att dom sista björnbären ska mogna..Tre månader tills du sår? Vad bra, då är det ju inte så länge till jag kan vandra runt i din trädgård igen, ska bara fira jul först :)

    SvaraRadera