fredag 13 november 2009

Blommig fredag



Jodå, också många av mina pelargoner står i källaren svalt och ljust och de blommar fortfarande. Ofta hela vintern, där nere, alldeles för sig själva. Jag har till och med lyckats klara den (för mig i alla fall) svåra engelska pelargonen genom vintern. Den har en underbar färg som inte riktigt går att göra rättvisa i bilden ovan. Den är mörkare och mindre blåaktig.

En del av pelargonerna får vara inomhus, uppe bland oss människor, som den fina och spröda Stjärnpelargonen:





Jag gillar de oberäkneligt placerade små eller större röda fläckarna. Annars tycker jag det är svårt i år med pelargonerna. Bladen gulnar i massor. Kanske har det varit alltför mörkt helt enkelt. Så jag räknade: Idag är det 38 dagar kvar till Vintersolståndet då ljuset vänder tillbaka. BARA 38 dagar.

Ha det skönt och tack för alla underbara kommentarer i onsdags. Så himla glad jag blir!

Fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina

28 kommentarer:

  1. Pretty blooms and the pink is lovely!! About the question you asked on my blog, we do have winter but it's not cold compared to all that frost and snow that you get. It's cool and pleasant. And it's the best planting season. Many flowering plants are planted in this season.

    Have a lovely weekend!

    SvaraRadera
  2. Tack goa du för din omsorgsfulla kommentar! Alltid lika skoj när du tittar in. Jag blir såå glad!Så TACK,jag mår lite bättre, det är skönt. Och helgen hos släkten gick bra den med även om den var intensiv.Jag kör med mina tassedagar härhemma rätt ofta numera för att komma i jämnvikt igen.
    Men vilka vackra pelargoner du visar!En stjärnpelargon har jag aldrig sett förut. Så vacker den är och den vita färgen gör ju att blommorna ser ut som små stjärnor.Ja, det är väl därför den fått sitt namn kan jag tro:-)En sådan sort skall jag försöka få tag i till sommaren.Tyvärr har vi inget förråd som är tillräckligt kyligt för vinterförvaring, så mina sorter åker alltid i soporna när de blommat över. Lite synd faktiskt.
    Vilken härlig nyhet du kom med-38 dagar tills ljuset vänder tillbaka.Det låter underbart!Jag längtar redan...:-)))
    Ha en riktigt skön och mysig helg nu Lillebeth!
    Vi hörs!/Stor kram Karin

    SvaraRadera
  3. Det är ju så mycket glädje man har av pelargonerna. Vad roligt för dig att kunna övervintra din favvopelargon!/Anja

    SvaraRadera
  4. Fint med blommande övervintrade pelargoner! Båda dina är så vackra!

    Visst ska man ha en positiv syn - allt blir lättare då. 38 dagar kvar till det vänder!

    SvaraRadera
  5. 38 dagar? Hm. Jaja, med lite färg i förrådet (läs: pelargonblommor i källaren) så går det säkert lite lättare!

    SvaraRadera
  6. Mina pelargoner lever också nere i källaren, svalt och ljust som sig bör. Vanligtvis knipsar jag av blommorna så att kraften inte går ur dem om de står där nere och blommar hela vintern, men ibland plockar jag upp en kruka eller två i huset och låter dem blomma några veckor.

    SvaraRadera
  7. I like the white Pelargonium. I have never seen one with flowers that shape and colour - it is very attractive.
    Have a good weekend!

    SvaraRadera
  8. Va bara 38 dagar? 'Det lät inte så långt.
    Mina pellisar skall iväg imorgon på ett inneboende.
    Jag har inte konstant värme iväxthuset och inte frostfritt. Fast jag kan vara där så länge det inte är flera dagars frost i rad.
    Typ jan-feb är de ända tiden då jag inte är där.
    Drömmen är ju att ha en vinterträdgård men så är det inte.
    Då är det vila både för mig och växterna.
    Fina pellisar har du iallafall.
    Ha en skön kväll
    Annika

    SvaraRadera
  9. 38 dagar - 38 lååååånga dagar........ tur att det finns blommiga fredagar att gotta sig i :) Ha en skön helg :)

    SvaraRadera
  10. i love your star-shaped pelargonium... it's the first time i've seen something like it... and your other geraniums must be content in your cellar...

    so just 5 more weeks and days would get longer... just a little patience and we will have more light for our garden :)

    SvaraRadera
  11. Your Pelargonium are beautiful. I love the forms and colors. I have not seen any that beautiful in my part of the world.

    SvaraRadera
  12. Det är nåt visst med pelargoner ändå....:)
    Tjing
    Monica

    SvaraRadera
  13. Underbar stjärnpelargon, Lillebeth!
    Charmant!
    Trevlig Helg!
    hälsn
    AnnA

    SvaraRadera
  14. Din stjärnpelargonen är superfin och jag gläds med dig, bara 38 dagar kvar till Vintersolståndet, hurra!
    Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  15. Tack för tipset om tävlingen!:-)Låter kul faktiskt!:-)
    Läste att bidraget skall vara inskickat till kl.18.00 imorgon lördag.Jag får nog ta nån av lövbilderna. Tycker du att det är någon av lövbilderna som sticker ut speciellt, så får du gärna tipsa om det, men det är bara om du vill eller har nån särskild åsikt om det. Helt frivilligt.:-) Jag ska checka lite med gubben här hemma också.../KRAM till dig!

    SvaraRadera
  16. Tack för besöket hos mig. Våra stjärnpelargoner är så vackra , tycker jag. Hoppas de överlever vintern för oss. Den jag hade förra året gjorde det inte. en röd variant... Du har alltså dina stjärnpelargoner inomhus i vanlig temperatur?? Kram Lena/isis

    SvaraRadera
  17. Ok, jag tackar så mycket för tipset. Kram Lena/isis

    SvaraRadera
  18. Det var inte dåligt att kunna övervintra en engelsk pelargon; det har jag aldrig klarat. Hoppas det går vägen i år också! Här är så grått och regnigt idag men pellisarna muntrar upp.
    Njut av helgen!

    SvaraRadera
  19. Ja, nu har jag i vart fall skickat iväg mitt tävlingsbidrag.Tack för ditt tips om tävlingen!Det är alltid lika skoj och inspirerande, då man ju får ta del av så många andra vackra bidrag. Alla tävlingsbidrag är anonyma, så folk får verkligen rösta på den bild som de tycker är vackrast och inte främst för vem som har tagit bilden.
    Fortsatt trevlig helg till dig!/Kram Karin

    SvaraRadera
  20. Mina två pelargoner stendog redan förra vintern, men då har vi dem utomhus (de hade överlevt tre år innan så varför de lade av nu vet jag inte). Jag tycker mycket om dina stjärnor, och vad lustigt med de röda små prickarna. Som bloddroppen på snövits brodyr...

    SvaraRadera
  21. Stjärnpelargonen är väldigt fin. Antar att det är den som heter 'Arctic Star'. Mycket vacker! Ha en trevlig helg.

    SvaraRadera
  22. Hej Lillebeth. Du var nyfiken på fototapeten i mitt inlägg. Skickar med webbadress där du kan hitta många motiv och även den jag fastnade för :)Jag köpte min i affär men det brukar inte vara några problem att handla via webben....
    * http://www.photowall.se/
    Tjingeling
    Monica

    SvaraRadera
  23. Din stjärnpelargon var vacker, vit som oskuld och enkel, det tycker jag om. Du skriver 38 dagar, det betyder at det bara är 36 dagar nu, jippie, om 72 dagar är det lika mörkt som nu, så där i slutet av januari, sen går det fort framåt mot nästa trädgårdsesong :)

    SvaraRadera
  24. Mina pellisar lever i svärföräldrarnas obebodda hus under vintern. Förresten ser det riktigt bebott ut när det blommar i fönstret nästan hela vintern.
    En liten tröst i det stora grå som sveper över vår nord just nu, att se framemot vintersolståndet.
    Må gott! /Bea

    SvaraRadera
  25. så vacker den där vita varianten är. :)

    SvaraRadera
  26. Vilka fina pelargonbilder du visar!
    Växthusmadam

    SvaraRadera
  27. Jag gjorde det jag lovade!!! På direkten! Och det var ju inte svårt, den höll måttet i konkurrensen!!! /Ruben

    SvaraRadera
  28. Hi Lillebeth... I love your Star Pelargoner ... the red spot is so poetic... like a drop of blood in snow... Your geranium is quite a beauty too and if it is more beautiful than it looks in your lovely photo ... wow. There must be some comfort to seeing all your plants safely in your basement and to know they too will go thru the winter months with you. I too look forward to the darkest hour and then the days begin to grow longer... if only by minutes each day. Your comment came through ... thank you... but maybe not the first one you wrote. I am not sure how I missed this post. Kram and Light to you. Carol

    SvaraRadera