lördag 24 april 2010

Igen och igen


<
Allt som återkommer, det är för mig, en del av tjusningen med trädgård. Att se samma växt år efter år. Inte att det nya skulle vara trist eller ovälkommet, men det årliga äventyret, att få återuppleva, tänk att det kan vara så spännande.



Som eldslågor är min Japanska pion den första att spira. Den har jag bloggat om förut, men som skrivet: att få återuppleva....lyckan när knopparna syns igen och till och med är fler än förra året.

Annars är det här med heltidsjobb ovant för mig och gör det svårt att hinna med allt. Bloggandet blir eftersatt - och trädgården. Igår var första gången jag rensade en rabatt och jag räknade efter: jag har femton kvar att göra vårfina! Hm! Men härligt var det att äntligen få ligga där på knä och jag kände tydligt: det är verkligen här jag hör hemma, nära jorden.

Än är det lite snö kvar på sina ställen och jag har börjat dra i den ramponerade pergolan (värre än jag trodde) och ikväll (efter lördagsjobb) ska jag försöka resa min fallna ängel.

Ha det bra ni alla, kära! Kram!

söndag 18 april 2010

Första promenaden

Det handlar om att försiktigt ta steg för steg. Marken är blöt, nästan vattensjuk trots den branta sluttningen. Kliver över stora fält av snörester och ser förödelsen: Buskar som ligger som stora feta spindlar tätt intill marken, ängeln (se bilden överst) ligger som ett ståltrådsknyte, träkonstruktioner sneda och fallfärdiga, pergolan totalramponerad, de stora, gamla äppelträden med massor av brutna grenar. Ska allt detta kunna bli en trädgård igen? Ruinen ÄR verkligen en ruin och ser ut att falla framåt i allt smältvatten. Pust! Puh! Och ändå...





..när jag ser de första krokusarna blir jag alldeles glad. Och kryper jag under de till hälften nerbrutna äppelgrenarna ser jag att julrosen i vårrabatten har massor av knoppar och att Trillium sticker upp bland fjolårslöven.





Och jämförelsevis, mot förra veckan, så är det allt kortare tid kvar tills all snö är borta. Och tittar jag i mina anteckningar så är det faktiskt ungefär som förra året. Men då for vi iväg till Italien och kom tillbaka till rena sommaren med fulla skogen av vitsippor. Undrar hur det blir i år?

Ha det gott och fler vårtecken runt vårt land hittar du hos Viveca på Humlebacken

torsdag 15 april 2010

Äntligen

Mitt i stan, alldeles intill en vägg lyste det gult. Några, de allra första, små fina nedfallna solar i asfaltsprickor.



Plockade en enda. Beviset för att våren är här också. På riktigt.
Den hann dra ihop sig innan vi, tussilago farfara och jag, kom tillbaka till jobbet.

Och snön smälter rejält. Idag i vårregnet.

Ha det så skönt!

lördag 10 april 2010

Alltid något...




Inte mycket att skryta med om jag jämför med söderöver. Men det är i alla fall de allra första krokusknopparna hos mig. Resten ligger under stora lass med snö från takskottningen. Så framöver...till midsommar...


Här nedan är ändå beviset för att något händer från vecka till vecka. (Jag behöver tydligen sånt för att riktigt orka med den här långsamma snösmältningen.)
Så här ser det ut idag:



Och så här såg det ut för en vecka sedan:



Vackert är det inte ute, inte här, inte just nu, men vår är det definitivt. Och det sköna finns i alla förväntningar.

Ha det gott!

måndag 5 april 2010

Vårtecken och Månadens bild



Så här ser det INTE ut idag, men det är det här jag längtar efter. Men något HAR hänt mellan mars och april. Det börjar i alla fall smälta.

Så här ser det ut just nu:




Och så här såg det ut för en månad sedan:



Annars är det nog mest i öronen det blir allt mer vår. Fåglarna sjunger intensivt. I går var alla äppelträden fulla av nyinflyttade Koltrastar och idag sjöng Bofinkarna väldigt tidigt. Underbart att vakna till! Och imorgon börjar mitt nya jobb. Kul! Bloggandet kanske blir mer sporadiskt.

Ha det gott! Hej då!

Fler Vårtecken runt hela Sverige hos Humlebacken

torsdag 1 april 2010

Glad påsk



Önskar alla bloggvänner en riktigt Glad Påsk så här 1 april.

Har ni blivit lurade?

Inte jag. Inte i år. Inte än i alla fall.

Men för en massa år sedan stod att läsa i DN om ett nytt slags tyg som ändrade färg med kroppstemperaturen. Jag blev alldeles lycklig och drömde om att så snabbt som möjligt inhandla ett plagg sytt av undermaterialet. Hm. Ja, ni förstår.
Men nu lär det visst finnas sånt. På riktigt. Trot?

Ha det riktigt skönt. Det ska visst bli varmt till och med hos mig.